| Information | |
|---|---|
| has gloss | eng: The Emu ( ), Dromaius novaehollandiae, is the largest bird native to Australia and the only extant member of the genus Dromaius. It is also the second-largest extant bird in the world by height, after its ratite relative, the ostrich. The soft-feathered, brown, flightless bird reach up to in height. The Emu is common over most of mainland Australia, although it avoids heavily populated areas, dense forest, and arid areas. They are opportunistically nomadic and may travel long distances to find food; they feed on a variety of plants and insects. |
| has gloss | eng: The Emu, Dromaius novaehollandiae, is a large bird, one of the rare birds that cannot fly. It is usually found in mainland Australia. It is the tallest bird from Australia. It is also the second tallest bird in the world, after its ratite relative, the ostrich. It is also related to the cassowary which is slightly smaller but heavier. |
| lexicalization | eng: Emu |
| instance of | (noun) a living thing that has (or can develop) the ability to act or function independently being, organism |
| Meaning | |
|---|---|
| Bengali | |
| has gloss | ben: এমু (বৈজ্ঞানিক নাম Dromaius novaehollandiae) এক প্রকার শস্যধ্বংসকারী দৌড়বাজ পাখি । এরা উড্ডয়নে অক্ষম। এদের নিবাস অস্ট্রেলিয়া মহাদেশের তৃণভূমিতে । |
| lexicalization | ben: এমু |
| Bosnian | |
| has gloss | bos: Emu (lat. Dromaius Novaehollandiae) je vrsta ptica velikih dimenzija. Pripadaju familiji Ratit-a, ptica u koje se uključuju i nojevi, re-e i kiwi. Emu obitava u Australiji, živeći većinom nomadski život bez stalnog mjesta boravka, osim onih koji žive na farmama i služe za opskrbu stanovništva. |
| lexicalization | bos: Emu ptica |
| lexicalization | bos: Emu |
| Breton | |
| has gloss | bre: An emou boutin zo un evn bras ha dic'houest da nijal. Dromaius novaehollandiae eo e anv skiantel. Ar spesad nemetañ eo a chom goude diskar ar spesadoù all gant an drevadennerien europat. |
| lexicalization | bre: emou boutin |
| Bulgarian | |
| has gloss | bul: Емутата (Dromaius) са род от разред Щраусоподобни, живеещи в Австралия. Емутата биват отглеждани във ферми за месо. Спадат към разред Щраусоподобни (Struthioniformes) и от еволюционна гледна точка, заедно с разред Тинамуподобни са самостоятелна група съвременни птици по отношение на всички останали взети заедно. |
| lexicalization | bul: Емута |
| lexicalization | bul: Ему |
| Catalan | |
| has gloss | cat: Lemú (Dromaius novaehollandiae) és locell nadiu més gran dAustràlia i lúnic membre existent del gènere Dromaius. És també el segon ocell més gran al món després de l'estruç. |
| lexicalization | cat: emú |
| Czech | |
| has gloss | ces: Emu hnědý (Dromaius novaehollandiae), česky někdy i emu australský je druh pštrosa a zároveň taky druhým největším nelétavým ptákem světa a největším původním ptákem Austrálie. Je také jediným žijícím druhem rodu Dromaius. Váží 20 - 55 kg, měří 150-190 cm. |
| lexicalization | ces: Emu hnědý |
| Danish | |
| has gloss | dan: Emuen (Dromaius novaehollandiae) er det næststørste medlem af strudsefamilien med sin højde på cirka 150- 190 centimeter og en vægt på 30-55 kilogram. Emu anvendes som betegnelse både for familien af emufugle, emu-slægten og for den eneste nulevende art. Emuen kan løbe op til 50 km/t og kan blive op til 30 år gammel. |
| lexicalization | dan: Emu |
| German | |
| has gloss | deu: Der Große Emu (Dromaius novaehollandiae) ist eine flugunfähige Vogelart aus der Ordnung der Laufvögel (Struthioniformes) und die einzige überlebende Art der Familie der Emus (Dromaiidae). Es ist die größte Vogelart der Fauna Australiens und nach dem Afrikanischen Strauß der größte Vertreter der Laufvögel. Strauße und Emus sind trotz des ähnlichen Erscheinungsbildes nicht näher miteinander verwandt. Ihr Ähnlichkeit resultiert aus einer konvergenten Evolution. |
| lexicalization | deu: Großer Emu |
| Esperanto | |
| has gloss | epo: Emuo (Dromaius novaehollandiae) estas senflugila aŭstralazia birdo en la ordo Strutoformaj. |
| lexicalization | epo: emuo |
| Estonian | |
| has gloss | est: Emu (Dromaius novaehollandiae) on lennuvõimetu lind jaanalinnuliste sugukonnast. Ta elutseb Austraalias. |
| lexicalization | est: Emu |
| Finnish | |
| has gloss | fin: Emu (Dromaius novaehollandiae) on lentokyvytön Australiassa elävä strutsilintu, joka luetaan Dromiceiidae-heimoon. Lajin nimesi John Latham 1790. |
| lexicalization | fin: emu |
| French | |
| has gloss | fra: L’Émeu d’Australie (Dromaius novaehollandiae) est la seule espèce encore vivante de nos jours de la famille des dromaiidés. |
| lexicalization | fra: Emeu d'Australie |
| lexicalization | fra: Émeu d'Australie |
| Hebrew | |
| has gloss | heb: אמו (שם מדעי: Dromaius) הוא העוף השני בגודלו אחרי היען, ששייך אף הוא לסדרת היענאים. בדומה ליען, גם האמו חסר יכולת תעופה. המין Dromaius novaehollandiae הוא המין היחיד ששרד בסוג זה, ומצוי ביבשת אוסטרליה בלבד. |
| lexicalization | heb: אמו |
| Croatian | |
| has gloss | hrv: Emu (lat. Dromaius novaehollandiae) je druga po veličini suvremena ptica. Uz klokana se nalazi na grbu Australije. |
| lexicalization | hrv: emu |
| Hungarian | |
| has gloss | hun: Az emu a madarak osztályának struccalakúak (Struthioniformes) rendjébe, az emufélék (Dromaiidae) családjához tartozó faj. |
| lexicalization | hun: emu |
| Ido | |
| has gloss | ido: Emuo (Dromaius novaehollandiae) esas duesma plu granda nativa Australia-ucelo pos strucho. |
| lexicalization | ido: Emuo |
| Indonesian | |
| has gloss | ind: Burung Emu (Dromaius novaehollandiae) ialah burung asli Australia yang terbesar, serta burung yang tak dapat terbang yang kedua terbesar di dunia, yaitu selepas saudara ratit-nya, burung unta. Burung ini juga merupakan anggota tunggal dalam genus Dromaius yang masih ada. Subspesies Emu yang hidup di Tasmania lenyap setelah penempatan orang Eropa di Australia pada tahun 1788; penyebaran subspesies di tanah besar Australia kini juga terdesak oleh kegiatan-kegiatan manusia. |
| lexicalization | ind: Emu |
| Italian | |
| has gloss | ita: L'Emù (Dromaius novaehollandiae, Latham 1790) è un uccello appartenente alla famiglia dei Dromaiidae. |
| lexicalization | ita: Dromaius novaehollandiae |
| Japanese | |
| has gloss | jpn: エミュー(鴯鵲、学名:Dromaius novaehollandiae)は、平胸類(ダチョウ目)の鳥の一種。 |
| lexicalization | jpn: エミュー |
| Kannada | |
| has gloss | kan: ಎಮು ( ) ಅಥವಾ ಡ್ರೊಮೈಯಸ್ ನೊವೇಹೊಲ್ಯಾಂಡಿಯೇ ಎಂಬ ಶಾಸ್ತ್ರೀಯ ಹೆಸರಿನಿಂದ ಕರೆಯಲ್ಪಡುವ ಪಕ್ಷಿಯು ಆಸ್ಟ್ರೇಲಿಯಾ ಮೂಲದ ಒಂದು ಅತ್ಯಂತ ದೊಡ್ಡ ಪಕ್ಷಿಯಾಗಿದೆ ಮತ್ತು ಡ್ರೊಮೈಯಸ್ ಕುಲಕ್ಕೆ ಸೇರಿರುವ ಏಕೈಕ ಉಪಲಬ್ಧ ಸದಸ್ಯನಾಗಿದೆ. ಎತ್ತರದ ಆಧಾರದಲ್ಲಿ ಹೇಳುವುದಾದರೆ, ಇದು ವಿಶ್ವದಲ್ಲಿನ ಎರಡನೇ-ಅತಿದೊಡ್ಡ ಉಪಲಬ್ಧ ಪಕ್ಷಿಯಾಗಿದ್ದು, ತನ್ನ ಹಾರಲಾಗದ ಸಂಬಂಧಿಯಾದ ಉಷ್ಟ್ರಪಕ್ಷಿಯ ನಂತರದ ಸ್ಥಾನವನ್ನು ಆಕ್ರಮಿಸಿಕೊಂಡಿದೆ. ಮೃದುವಾದ-ಗರಿಯನ್ನು ಹೊಂದಿರುವ, ಕಂದು ಬಣ್ಣದ ಈ ಹಾರಲಾರದ ಪಕ್ಷಿಯು .....ನಷ್ಟು ಎತ್ತರದವರೆಗೆ ಬೆಳೆಯುತ್ತದೆ. ಎಮು ಪಕ್ಷಿಯು ಹೆಚ್ಚು ಜನಸಾಂದ್ರತೆಯಿರುವ ಪ್ರದೇಶಗಳು, ದಟ್ಟ ಕಾಡು, ಮತ್ತು ಬಂಜರು ಅಥವಾ ಶುಷ್ಕ ಪ್ರದೇಶಗಳಿಂದ ದೂರವಾಗಿರುತ್ತದೆಯಾದರೂ, ಆಸ್ಟ್ರೇಲಿಯಾದ ಬಹುತೇಕ ಪ್ರಧಾನ ಭೂಭಾಗದಲ್ಲಿ ಇದು ಸಾಮಾನ್ಯವಾಗಿ ಕಾಣಿಸಿಕೊಳ್ಳುತ್ತದೆ. ಎಮು ಪಕ್ಷಿಗಳು ಹೆಚ್ಚೆಚ್ಚು ದೂರವನ್ನು ಅತೀವವಾದ ವೇಗದಲ್ಲಿ, ಒಪ್ಪವಾಗಿ ಬಳಕೆಮಾಡಿಕೊಳ್ಳುವ ಕುಕ್ಕುಲೋಟದಲ್ಲಿ ಕ್ರಮಿಸಬಲ್ಲವು ಮತ್ತು, ಒಂದು ವೇಳೆ ಅವಶ್ಯಕತೆ ಕಂಡುಬಂದಲ್ಲಿ, ಏಕಕಾಲಕ್ಕೆ ಗಂಟೆಗೆ 50 ಕಿಮೀಗಳಷ್ಟು (ಗಂಟೆಗೆ 31 ಮೈಲಿಗಳು) ವೇಗದಲ್ಲಿ ನಿಗದಿತ ದೂರವನ್ನು ಪೂರ್ಣವೇಗದಲ್ಲಿ ಓಡಬಲ್ಲವು. ಸಮಯಸಾಧಕತನದ ರೀತಿಯಲ್ಲಿ ಅಲೆಮಾರಿ ಸ್ವಭಾವವನ್ನು ಹೊಂದಿರುವ ಅವು, ಆಹಾರವನ್ನು ಹುಡುಕಿಕೊಂಡು ಬಹುದೂರದ ಪ್ರದೇಶಗಳವರೆಗೆ ಸಾಗಬಹುದು; ವೈವಿಧ್ಯಮಯ ಸಸ್ಯಗಳು ಹಾಗೂ ಕೀಟಗಳನ್ನು ಅವು ತಿಂದುಕೊಂಡು ಇರಬಲ್ಲವು. |
| lexicalization | kan: ಎಮು |
| Georgian | |
| has gloss | kat: ემუ (Dromaius novaehollandiae), ფრინველი კაზუარისნაირთა რიგისა. გავრცელებულია ავსტრალიასა და კუნძულ ტასმანიაზე. ემუს სიმაღლე აღწევს 170 ამ, ხოლო წონა - 50 კგ. დებს 20-მდე კვერცხს (თითოეული იწონის 650 გრამს). კრუხად ჯდება მხოლოდ მამალი. მართვეებზეც მხოლოდ მამალი ზრუნავს. ემუ იკვებება ნაირგვარი მცენარეების თესლით და ნაყოფით, პატარ-პატარა მღრღნელებით, ხვლიკებით და მწერებით. ზოგან ცდილობენ ემუს მოშინაურებას. |
| lexicalization | kat: ემუ |
| Korean | |
| has gloss | kor: 에뮤(Emu)는 에뮤과에 속하는 날지 못하는 새이다. 몸길이 약 1.8m, 몸무게 36~54kg이다.조류들 중 에서는 2번째로 크다. 몸빛깔은 어두운 회갈색이다. 목이 길며 다리도 길고 튼튼하다. 발가락은 3개뿐이고 발톱은 짧고 튼튼하다. 날개는 퇴화하여 짧다. 짐승의 털 같은 거친 깃털의 윗면은 검은색이나 아랫면은 연한 빛깔이다. 머리와 목에는 깃털이 거의 없으며 푸른색 피부가 드러나 있다. 암수의 빛깔은 같으나 울음소리가 다르다. 무리생활을 하며, 잘 뛰고 헤엄도 잘 친다. 과일·나뭇잎·풀뿌리·종자를 먹으며 곤충도 먹는다. 번식기에는 암컷의 목에 검은 생식깃털이 생기며 푸른 피부의 빛깔도 짙어진다. 나무 밑, 땅 위에 풀을 밟아 오목하게 만든 둥지에 한배에 9~20개의 알을 낳으며 수컷이 58-61일간 알을 품는다. 부화 후 며칠이면 새끼는 둥지를 떠난다. 암수 모두 목이 쉰 듯한 소리를 내며 호기심이 강해서 이상한 행동이나 움직임에 쉽게 반응한다. 나무가 있는 사바나·덤불, 사방이 트인 초원 등지에 산다. |
| lexicalization | kor: 에뮤 |
| Latvian | |
| has gloss | lav: Emu ir Austrālijas lielākais putns un vienīgais joprojām dzīvojošais emu ģints (Dromaius) strausveidīgais. Emu ir arī pasaulē otrs lielākais putns pēc augstuma uzreiz aiz strausa. Pirms Austrālijā ieradās eiropieši tur dzīvoja trīs dažādas emu ģints (Dromaius) sugas: mazais emu, melnais emu un emu. Emu populācija mūsdienās ir apmēram 625 000 - 725 000 īpatņi. |
| lexicalization | lav: emu |
| Lithuanian | |
| has gloss | lit: Emu – beketerių (Ratitae) paukščių antbūrio kazaurinių (Casuariidae) šeimos paukštis. |
| lexicalization | lit: Emu |
| Malayalam | |
| has gloss | mal: ഭൂമിയിലെ ഏറ്റവും വലിയ രണ്ടാമത്തെ പക്ഷിയായ എമു ആസ്ട്രേലിയയിലാണ് കൂടുതലായി കാണപ്പെടുന്നത്. പ്രപഞ്ച നിയമത്തില് അനിവാര്യമായ പരിണാമപ്രക്രിയക്ക് വിധേയരാകാത്ത ഏക പക്ഷി എമുവാണ്. ഒട്ടകപക്ഷി കഴിഞ്ഞാല് ഏറ്റവും വലിയ പക്ഷിയായ എമുവിനെ ഇറച്ചി, മുട്ട, തുകല്, എണ്ണ എന്നിവയ്ക്കായിട്ടാണ് പ്രധാനമായും വളര്ത്തുന്നത്. ഇത്തരം ഫാമുകളില് കൂടുതലും ഹോളണ്ട്, ഫ്രാന്സ് തുടങ്ങിയ വിദേശ രാജ്യങ്ങളിലാണ് സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്. റാട്ടെറ്റ് (Ratite) വര്ഗത്തില്പെട്ട കാട്ടുപക്ഷിയാണ് എമു. ഏതുതരം പ്രതികൂല സാഹചര്യങ്ങളുമായി ഇണങ്ങാനുള്ള കഴിവ്, ഉയര്ന്ന രോഗപ്രതിരോധശക്തി എന്നിവ ഇവയുടെ പ്രത്യേകതകളാണ് . വളര്ത്തുന്ന രീതി |
| lexicalization | mal: എമു |
| Malay (macrolanguage) | |
| has gloss | msa: Burung Emu (Dromaius novaehollandiae) ialah burung asli Australia yang terbesar, serta burung tak terbang yang kedua terbesar di dunia, iaitu selepas saudara ratitnya, burung unta. Burung ini juga merupakan ahli tunggal dalam genus Dromaius yang masih wujud. Subspesies Emu yang hidup di Tasmania terpupus selepas penempatan orang Eropah di Australia pada tahun 1788; taburan subspesies di tanah besar Australia kini juga terjejas oleh kegiatan-kegiatan manusia. |
| lexicalization | msa: Burung Emu |
| Dutch | |
| lexicalization | nld: emoe |
| Norwegian Nynorsk | |
| has gloss | nno: Emu, Dromaius novaehollandiae, er den største fuglen på det australske kontinentet, og den einaste nolevande medlemmen av emufamilien, den biologiske familien Dromaiidæ. Dette er òg den nest største fuglen i verda rekna etter høgd, etter den største representanten av strutsefuglar, struts. Trass mykje lik utsjånad har ikkje struts og emu nært skyldskap, likskapen er eit resultat av konvergerande evolusjon. |
| lexicalization | nno: emu |
| Norwegian | |
| has gloss | nor: Emuen er en strutselignende fugl som bare fins i Australia. Eneste nåværende art er Dromaius novaehollandiae. |
| lexicalization | nor: emu |
| Polish | |
| has gloss | pol: Emu (Dromaius novaehollandiae syn. Dromiceius novaehollandiae) – gatunek nielotnego ptaka z rodziny emu (Dromaiidae), będący jedynym żyjącym gatunkiem w obrębie rodzaju Dromaius. Jest największym ptakiem tubylczym w Australii i drugim pod tym względem na świecie. Większy jest jedynie inny, spokrewniony z nim bezgrzebieniowiec – struś. Upierzenie brązowe, ptak osiąga do 2 metrów wysokości. Emu jest pospolity na większej części kontynentu australijskiego, pomimo że unika gęsto zaludnionych miejsc, zwartych lasów oraz obszarów suchych . Może szybko pokonywać duże odległości, ponieważ biegnąc odpowiednim tempem bardzo wolno się męczy, jednak jeśli jest to konieczne, potrafi biec na krótkim odcinku drogi 50 km/h : * Dromaius novaehollandiae novaehollandiae (Latham, 1790) - podgatunek nominatywny, * Dromaius novaehollandiae rothschildi Mathews, 1912, * Dromaius novaehollandiae diemenensis Le Souef, 1907. |
| lexicalization | pol: emu |
| Portuguese | |
| has gloss | por: O Emu (Dromaius novaehollandiae, "Corredor da Nova Holanda" em Latim) é o maior pássaro nativo da Austrália e, depois do Avestruz, o segundo maior pássaro que vive hoje. |
| lexicalization | por: emu |
| Russian | |
| has gloss | rus: Э́му — семейство птиц отряда казуарообразных, представленное в настоящее время единственным видом — обыкновенным эму, . Ранее эму относили к страусообразным (классификация пересмотрена в 1980-е гг.). |
| lexicalization | rus: эму |
| Slovak | |
| has gloss | slk: Emu hnedý (Dromaius novaehollandiae) je najväčší autochtónny vták Austrálie. Má chumáčovité, voľne splývajúce sivohnedé perie, mohutné nohy a krátke krídla. Je veľmi spoločenský, žije vo voľných kŕdľoch, ktoré pozostávajú z desiatok jedincov. Živí sa predovšetkým semenami a plodmi, v čase nedostatku prejde pri hľadaní potravy veľké vzdialenosti. V Tasmánii už emu vyhynul, ale na austrálskej pevnine mu prospieva pestovanie obilnín. V niektorých oblastiach ho farmári dokonca považujú za škodcu. |
| lexicalization | slk: Emu hnedý |
| Slovenian | |
| has gloss | slv: Emu (znanstveno ime Dromaius novaehollandiae) je največja avtohtona vrsta ptiča v Avstraliji in za nojem druga največja na svetu. Predstavniki zrastejo tudi do 1,8 m in tehtajo do 45 kilogramov. |
| lexicalization | slv: Emu |
| Castilian | |
| has gloss | spa: El emú común (Dromaius novaehollandiae) es una especie de ave estrutioniforme de la familia Dromaiidae. Es un ave no voladora, y es, después del avestruz, la segunda en tamaño. Es nativa de Australia y el único miembro viviente del género Dromaius. Antes se la clasificaba dentro de la familia Casuariidae, pero ahora se la considera miembro de una familia independiente Dromaiidae. Son nómadas, y pueden viajar grandes distancias para encontrar comida, la cual se compone de plantas e insectos (omnívoros). |
| lexicalization | spa: Dromaius novaehollandiae |
| Serbian | |
| has gloss | srp: Ему друга је по величини савремена птица, једини живи представник рода -Dromaius}-. Ему насељава Аустралију, где је честа врста која избегава градска насеља, густе шуме и сува станишта. Храни се опортунистички, биљкама и инсектима. |
| lexicalization | srp: Ему |
| Swedish | |
| has gloss | swe: Australisk emu (Dromaius novaehollandiae), ofta bara kallad emu, är den enda arten som finns kvar i familjen emuer. Den lever i Australien (emun är Australiens nationalfågel) och är en flygoförmögen fågel. |
| lexicalization | swe: Australisk emu |
| Tamil | |
| has gloss | tam: ஈமியூ அல்லது ஈம்யூ (Emu) (தமிழக வழக்கு: ஈமு) ஆஸ்திரேலியாவின் மிகப் பெரிய பறவையாகும். உயிர்வாழும் பறவையினங்களில் தீக்கோழிக்கு அடுத்ததாகப் பெரிய பறக்காத பறவை இதுவாகும். இது ஏறத்தாழ இரண்டு மீட்டர் உயரமும், சுமார் 45 கிலோகிராம் எடையும் கொண்ட பறவையாக வளரக் கூடியது. உடல் சாம்பல் நிறமானது. ஆஸ்திரேலியாவில் பரவலாகக் காணப்படுகிறது. வேகமாக செல்லக் கூடியது. மணிக்கு 50 கி.மீ. வேகத்தில் இதனால் ஓட் முடியும். பல்வகையான தாவரங்களையும் பூச்சிகளையும் உண்ணும் ஈமியூ, உணவுக்காக நீண்ட தொலைவு செல்லக் கூடியது. |
| lexicalization | tam: ஈமியூ |
| Telugu | |
| has gloss | tel: ఈము (Emu) ఒకరకమైన ఎగురలేని పక్షులు. ఇవి డ్రోమియస్ ప్రజాతికి చెందినవి. ఇది ఆస్ట్రేలియా దేశపు జాతీయ పక్షి. ఇవి ఇసుక తిన్నెలపై లేదా అడవులలో జీవిస్తుంది. ఇది ప్రపంచంలో రెండవ అతిపెద్ద పక్షి. ఇవి ఏక సంయోగిక పక్షులు. |
| lexicalization | tel: ఈము |
| Tagalog | |
| has gloss | tgl: Ang emu, o Dromaius novaehollandiae, ay isang uri ng malaking ibon sa Australya na hindi nakakalipad at kahawig ng ibong abestrus. Ito ang pinakamalaking katutubong ibon sa Australya at ang nag-iisang umiiral pang kasapi sa saring Dromaius, ang mga emu. Ito rin ang pangalawang pinakamalaking ibong umiiral pa sa mundo batay sa taas, pagkaraan ng kamag-anak nitong abestrus o ostrich. Umaabot ang taas ng ibong ito na may kayumangging kulay at malambot na balahibo sa 2 mga metro (6.6 na mga talampakan). Karaniwan ang emu sa halos lahat ng bahagi ng pangunahing lupain ng Australya, bagaman iniiwasan nito ang mga pook na may malaking bilang ng populasyon, makapal at masiksik na mga kagubatan, at tigang na mga lugar. Pagala-gala silang nagsasamantala at maaaring maglakbay ng malalayong mga distansiya upang makahanap ng makakain; kumakain sila ng samu't saring mga halaman at mga kulisap. |
| lexicalization | tgl: emu |
| Uighur | |
| has gloss | uig: ئېمۇ قۇشى |
| lexicalization | uig: ئېمۇ قۇشى |
| Ukrainian | |
| has gloss | ukr: Ему (Dromaius) — рід птахів ряду казуароподібних (Casuariiformes), єдиний представник своєї родини (Dromaiidae). Представлений трьома сучасними видами, що населяють Австралію та кілька невеликих островів біля її узбережжя. |
| lexicalization | ukr: ему |
| Vietnamese | |
| has gloss | vie: Đà điểu Úc hay chim Emu (danh pháp khoa học: Dromaius novaehollandiae) là một loài chim thuộc họ Casuariidae của bộ Đà điểu (Struthioniformes) nghĩa rộng (sensu lato) hay bộ Casuariiformes khi bộ Struthioniformes được hiểu theo nghĩa hẹp (sensu stricto) trong siêu bộ chim mỏ cổ (Palaeognathae), phân lớp chim hiện đại (Neornithes). Chúng sống trên các thảo nguyên châu Úc, phân bố từ vùng Đông Australia đến vùng Tasmania. Trọng lượng trung bình khoảng từ 40 kg đến 50 kg, đầu và cổ có lông, chân có 3 ngón. Thức ăn chủ yếu là thực vật và động vật nhỏ. |
| lexicalization | vie: Đà điểu châu Úc |
| Chinese | |
| has gloss | zho: 鸸鹋(學名:),是現存世上除了鴕鳥以外最大的鳥類,為鸸鹋属唯一的物种。由於僅分布於澳大利亞,是國徽上的動物之一,也譯作澳洲鴕鳥。 |
| lexicalization | zho: 鸸鹋 |
Lexvo © 2008-2026 Gerard de Melo. Contact Legal Information / Imprint