| Information | |
|---|---|
| has gloss | (noun) sirenian tusked mammal found from eastern Africa to Australia; the flat tail is bilobate Dugong dugon, dugong |
| has gloss | eng: The dugong (Dugong dugon) is a large marine mammal which, together with the manatees, is one of four living species of the order Sirenia. It is the only living representative of the once-diverse family Dugongidae; its closest modern relative, Stellers Sea Cow (Hydrodamalis gigas), was hunted to extinction in the 18th century. It is also the only sirenian in its range, which spans the waters of at least 37 countries throughout the Indo-Pacific, though the majority of dugongs live in the northern waters of Australia between Shark Bay and Moreton Bay. The dugong is the only strictly-marine herbivorous mammal, as all species of manatee utilize fresh water to some degree. The dugong is heavily dependent on seagrasses for subsistence and is thus restricted to the coastal habitats where they grow, with the largest dugong concentrations typically occurring in wide, shallow, protected areas such as bays, mangrove channels and the lee sides of large inshore islands. |
| has gloss | eng: The dugong, Dugong dugon, is a large mammal that lives its whole life in the sea. They are sometimes called "sea cows" as they eat large amounts of sea grass. They live in warm, shallow areas where the sea grass grows. This area includes the north coast of Australia, and in other countries in the Indian Ocean and the Pacific Ocean. They are grey to brown in color. They have a tail with flukes, like a whale, and flippers. They do not have a dorsal fin like a shark. They have a wide flat nose, small eyes, and small ears. Scientists believe that dugongs move long distances for several reasons. They may be looking for food, as cyclones or floods can affect the seagrass. Males may be following females, or looking for their own territory. If the water gets cold, less than 17 degrees Centigrade, they will travel to warmer areas. |
| lexicalization | eng: Dugong Dugon |
| lexicalization | eng: Dugonginae |
| lexicalization | eng: dugong |
| subclass of | (noun) any of two families of large herbivorous aquatic mammals with paddle-shaped tails and flipper-like forelimbs and no hind limbs sirenian mammal, sea cow, sirenian |
| Meaning | |
|---|---|
| Afrikaans | |
| has gloss | afr: Die doegong of doejong is 'n waterliewende soogdier; die kleinste lid van die orde Sirenia (wat ook die lamantyne insluit). Die naam het sy oorsprong uit Maleis (duyung) wat dame van die see, of meermin, beteken. Die dier word net in vlak water aangetref. |
| lexicalization | afr: doegong |
| lexicalization | afr: Dugong |
| Arabic | |
| has gloss | ara: أطوم (بالإنجليزية) Dugong حيوان بحري كبير الحجم من فصيلة الثدييات ويقترب في شكله من خروف البحر، وهو واحد من أربعة كائنات حية من فصيلة الخيلانيات المائية الآكلة للعشب Sirenia، وهو من أقرباء حيوان بقر البحر Steller's Sea Cow الذي استمر صيده حتي إنقرض من بحار البسيطة في القرن الثامن عشر، والأطوم هو الوحيد من فصيلته والذي يجول بحار 37 بلدا في المحيطين الهندي والهادي وكذلك البحار في الشرق الأوسط، إلا أن غالبية الأطوم تعيش في مياه واسعة من شرق إلي غرب أستراليا مرورا بشمالها بين خليجي موريتون والقرش. |
| lexicalization | ara: أطوم |
| Breton | |
| has gloss | bre: An dugong (Dugong dugon) zo ur bronneg mor. Er memes urzhiad hag an ejen-mor emañ. |
| lexicalization | bre: dugong |
| Catalan | |
| has gloss | cat: Els dugongs (Dugong dugon) són els membres més petits de lordre dels sirenis (Sirenia), que també inclou als manatins. Són lúnica espècie del seu gènere (Dugong) i de la seva família (Dugongidae). El seu nom prové de la llengua malaia, en què duyung significa donzella del mar. |
| lexicalization | cat: Dugong |
| Czech | |
| has gloss | ces: Dugong indický (Dugong dugon) či jen dugong, případně moroň indický, je plachý vodní savec z řádu sirény. Je to jediný žijící zástupce čeledi dugongovití. Žije u dna v mělkých mořských zátočinách, ale stejně jako ostatní savci dýchá vzdušný kyslík. Jídelníček mají dugongové společný se všemi druhy kapustňáků, jsou to především vodní rostliny, které rozžvýkávají zrohovatělými destičkami vyrůstající z horní i dolní čelisti. |
| lexicalization | ces: Dugong indický |
| lexicalization | ces: dugong |
| lexicalization | ces: moroň |
| Danish | |
| has gloss | dan: En dygong (Dugong dugon) er et stort havpattedyr, som tilhører ordenen søkøer. Sammen med slægten manater er dygong en af de fire slægter inden for pattedyrordenen søkøer Sirenia. |
| lexicalization | dan: dygong |
| German | |
| has gloss | deu: Der Dugong (Dugong dugon), seltener auch Gabelschwanzseekuh oder Seeschwein genannt, ist der einzige heute noch lebende Vertreter der Gabelschwanzseekühe (Dugongidae), die zusammen mit dem Rundschwanzseekühen oder Manatis die Ordnung der Seekühe (Sirenia) bilden. Die Manatiarten suchen gelegentlich das Süßwasser auf, der Dugong jedoch so selten, dass er als einziges noch heute lebendes, vollkommen meeresbewohnendes, pflanzenfressendes Säugetier gilt. Sein heutiges Verbreitungsgebiet umfasst die Küsten des Indischen Ozeans und Teile des Westpazifiks. Die Bestände vor Australien haben bedeutenden Umfang - die übrigen sind sehr klein. |
| lexicalization | deu: Dugong |
| lexicalization | deu: Meerkuh |
| Modern Greek (1453-) | |
| has gloss | ell: Το ντιγκόνγκ ή ντουγκόνγκ (επιστημονική ονομασία Dugong dugon, παλαιότερη ονομασία αλικόρη) είναι θαλασσινό μεγαλόσωμο θηλαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των σειρήνων, ή σειρηνοειδών, ως μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειας των ντιγκονγκιδών (ή αλικοριδών). Το ντιγκόνγκ είναι το μικρότερο της τάξης των σειρήνων, στην οποία ανήκουν και οι τριχεχίδες με τον μανάτο. Τα δύο αυτά ζώα αποκαλούνται συχνά "θαλάσσιες αγελάδες". Το όνομα ντιγκόνγκ προέρχεται από τη λέξη duyung, που σε διάλεκτο της Μαλαισίας σημαίνει "κυρά της θάλασσας" ή "γοργόνα". |
| lexicalization | ell: ντιγκόνγκ |
| Esperanto | |
| has gloss | epo: La dugongo (Dugong dugon) el la ordo de sirenoj kaj familio de dugongedoj troviĝas ĉe la marbordoj de Gŭangdong de Ĉinio kaj Tajvano, kaj ankaŭ ĉe la orienta marbordo de Afriko, la sudorienta marbordo de Azio kaj la norda marbordo de Aŭstralio. Ĝi prezentiĝas spindeloforma, kun malgranda kapo kaj dika korpo. Ĝi havas dikan haŭton kaj maldensajn mallongajn harojn. Ĝiaj antaŭaj kruroj estas naĝiloformaj pro degenero kaj ĝiaj malantaŭaj kruroj tute malaperis. Ĉe la fino de la korpo estas larĝa vostonaĝilo, kiu etendiĝas dekstren kaj maldekstren kaj kies mezo prenas formon de novluno. |
| lexicalization | epo: dugongo |
| Finnish | |
| has gloss | fin: Dugongi tai merilehmä (Dugong dugon) on sireenieläinten lahkon pienin jäsen, lahkon muut edustajat ovat manaatit ja sukupuuttoon kuollut stellerinmerilehmä. Aikuiset yksilöt ovat yleensä alle kolme metriä pitkiä, ja painavat suurimmillaan 420 kilogrammaa. syntyessään dugongi painaa 20–35 kilogrammaa, ja on 100–120 senttimetrin pituinen. Nimi dugongi tulee malaijin kielen sanasta "duyung", joka tarkoittaa merenneitoa. |
| lexicalization | fin: Dugongi |
| lexicalization | fin: merilehmä |
| French | |
| has gloss | fra: Le dugong (Dugong dugon) est une espèce de mammifère marin au corps fuselé, vivant sur les littoraux de locéan Indien et de locéan Pacifique ouest. Il constitue, avec les trois espèces de lamantins, lordre des siréniens. Cest la seule espèce du genre Dugong, et la seule espèce de sa famille (les Dugongidae) depuis la disparition de la Rhytine de Steller. |
| lexicalization | fra: Dugong |
| lexicalization | fra: vache marine |
| lexicalization | fra: dugong |
| Western Frisian | |
| lexicalization | fry: seeko |
| Galician | |
| has gloss | glg: O dugongo (Dugong dugon) é o menor membro da orde de mamíferos mariños Sirenia, unha orde que inclúe igualmente o triquéquido ou vaca mariña. O nome dugongo vén da palabra malaia duyung, que significa serea. A especie habitou en tempos todas as rexións tropicais dos océanos índico e Pacífico, mais hoxe en día a súa distribución é máis limitada. As principais poboacións viven na gran Barreira de Coral localizada en Australia e mais no Estreito de Torres. Poden chegar a medir tres metros de lonxitude e a pesar cincocentos quilos. |
| lexicalization | glg: dugongo |
| Hebrew | |
| has gloss | heb: תחש המשכן (שם מדעי: Dugong dugon) הוא מין יונק ימי יחיד בסוגו (Dugong) המשתייך למשפחת הריטינות שבסדרת התחשאים. מבחינה גנטית מקורב אל הפילים והשפנאים יותר מאל יונקי הים כלווייתנים ודולפינים. תחש המשכן קרוב ביותר לפרות הים (Manatees) וכן למין הנכחד פרת הים שטלר שהייתה גדולה פי שלושה ממנו. |
| lexicalization | heb: תחש המשכן |
| Hiligaynon | |
| lexicalization | hil: duyong |
| Hindi | |
| lexicalization | hin: eMgAMga |
| Hungarian | |
| has gloss | hun: A dugong (Dugong dugon) az emlősök (Mammalia) osztályának a tengeri tehenek (Sirenia) rendjéhez, ezen belül a dugongfélék (Dugongidae) családjához tartozó faj. |
| lexicalization | hun: Dugong |
| Show unreliable ▼ | |
| lexicalization | hun: dugong |
| lexicalization | hun: tengeri tehén |
| Ido | |
| has gloss | ido: Duyongo esas marala herbivora mamifero vivanta sur la litori di Indiana oceano e west di Pacifiko. |
| lexicalization | ido: Duyongo |
| lexicalization | ido: duyongo |
| Indonesian | |
| lexicalization | ind: duyung |
| Italian | |
| has gloss | ita: Il dugongo (Dugong dugon) è un mammifero dellordine dei Sirenii; lunica specie del genere Dugong e della famiglia dei Dugongidi. |
| lexicalization | ita: Dugong dugon |
| lexicalization | ita: dugongo |
| Japanese | |
| has gloss | jpn: ジュゴン(儒艮; ; Dugong dugon)は、。ジュゴン目(海牛目)ジュゴン科に属する海棲哺乳類の1種。 ジュゴン科は、かつては2属2種であったが、1760年代にステラーカイギュウが絶滅したため、現在はジュゴンのみ1属1種である。 |
| lexicalization | jpn: ジュゴン |
| Georgian | |
| has gloss | kat: დიუგონი (Dugong dugon), წყლის ძუძუმწოვარი სირენების რიგისა. მისი სხეულის სიგრძეა 2,5-3,2 მ, წონა — 140-170 კგ. დიუგონის თითისტარისებრი სხეული ბოლოვდება ორპალატიანი ჰორიზონტალური ფარფლით. მოქნილი წინა კიდურები ნიჩაბს ჰგავს. უკანა კიდურები რუდიმენტების სახითაა შემორჩენილი. სხეული დაფარულია უხეში, მქრქალი ტყვიისფერი ან მოყავისფრო კანით. მამლის ორივე ზედა საჭრელი კბილი ეშვებადაა ქცეული. დიუგონი ბინადრობს ინდოეთის ოკეანეში, აღმოსავლეთ აფრიკის, სამხრეთ აზიის, მოლუკის, ფილიპინების, მალაის კინძულების, ახალი გვინეისა და ავსტრალიის სანაპიროებთან, იშვიათად შედის მდინარეთა შესართავებში. იკვებება წყლის მცენარეებით. იგებს 1 ნაშიერს. სანადირო ობიექტია, რის გამოც უკვე იშვიათად გვხვდება. |
| lexicalization | kat: დიუგონი |
| Korean | |
| has gloss | kor: 듀공(dugong)은 듀공과에 속하며 학명은 Dugong dugon 이다. 바다소목에 속하는 종 가운데 하나로서 커다란 해양 포유류 동물이다. 몸은 유선형으로 고래와 닮았다. 몸길이는 약 3m이다. 3-5cm 길이의 털이 드문드문 있다. 입 주위에 있는 약 200개의 감각모는 지름이 약 2㎜이며 입술이 움직이는 것과 동시에 해초를 잡아뜯어 입 속으로 운반하는 데 알맞게 되어 있다. 수컷은 두 개의 엄니가 위턱에 나 있으며, 위턱의 끝은 아래로 처져 있다. 새끼는 한배에 한 마리 낳으며 몸길이는 3m, 무게는 300kg까지 나간다. 콧구멍은 2개이며 머리 앞끝 위쪽에 열려 있고 눈은 작다. 앞다리는 가슴지느러미처럼 생겼는데 팔꿈치로부터 끝부분이 겉에 나와 있다. 뒷다리는 없고 꼬리지느러미는 수평이고 뒤쪽은 중앙이 깊게 팬 반달 모양이며 등지느러미는 없다. 몸빛깔은 회색인데 때에 따라 규조류가 부착되어 옅은 갈색이나 청색으로 보일 때도 있다. 피부는 두껍고 코끼리와 같이 주름이 많다. 산호초가 있는 바다에서 생활하며 단독생활을 한다. 낮에는 오랫동안 바다 밑에 숨어 있다가 저녁부터 먹이를 찾아 헤맨다. 헤엄속도는 시속 8km이며 헤엄칠 때는 가슴지느러미를 노처러 사용한다. 홍해와 인도양의 얕고 따뜻한 바다에서 산다. 1900년대에 들어 급격히 줄어들어 많은 지역에서 법으로 보호하고 있지만 아직도 가죽·고기·기름을 얻기 위해 남획되고 있다. 다른 시레니아 4종과 함께 국제 멸종위기종이다. 가장 가까운 종으로는 스텔러바다소(Stella's Sea Cow)가 있었으나 지나친 밀렵으로 인해 18세기에 멸종하였다. 듀공은 인도-태평양 지역의 37개국에서 서식하는 종이며 대다수의 듀공은 오스트레일리아의 연안에 서식하는 것으로 알려져 있다. |
| lexicalization | kor: 듀공 |
| Latin | |
| has gloss | lat: Dugon (Dugong dugon) est mammalium aquaticum sireniorum ordinis familia Dugongidae. |
| lexicalization | lat: Dugon |
| Latvian | |
| has gloss | lav: Jūrasgovs jeb dugongs ir sirēnu kārtas (Sirenia) jūrā dzīvojošs zīdītājs, kas pieder jūrasgovju dzimtai (Dugongidae). Jūrasgovs ir vienīgā suga, kas izdzīvojusi līdz mūsdienām kādreiz tik plašajā jūrasgovju dzimtā. Tā ir vienīgā suga jūrasgovju ģintī (Dugong) un apakšdzimtā Dugonginae. |
| lexicalization | lav: jūrasgovs |
| Lithuanian | |
| has gloss | lit: Diugonis vienintelė išlikusi iki mūsų dienų Sirenų būrio Diugoninių šeimos jūrinių žinduolių rūšis. Užauga iki 5 m ilgio. Turi iškirptą uodegą. Gyvena Indijos vandenyno pakraščiuose ir Raudonojoje jūroje. |
| lexicalization | lit: Diugonis |
| Malayalam | |
| lexicalization | mal: കടല്പ്പശു |
| lexicalization | mal: കടൽപ്പശു |
| Maltese | |
| lexicalization | mlt: dugongu |
| Navaho | |
| has gloss | nav: Táłtłʼááh ayání éí tayiʼ naaldeehiijiʼ atah yisdzoh; nááná éí bidił daazdoíjiʼ atah yisdzoh. Nidaʼałkááhí bikʼehgo éí Dugong dugon wolyé. Eʼeʼaahjí tónteeldi hólǫ́. Ałkʼidą́ą́ʼ táłtłʼááh ayání ákwíí shį́į́ ałʼąą ádaatʼéé ńtʼę́ę́ʼ. |
| lexicalization | nav: Táłtłʼááh ayání |
| lexicalization | nav: táłtłʼááh ayání |
| Dutch | |
| has gloss | nld: De doejong of Indische zeekoe (Dugong dugon) is de meest aan het leven in de zee aangepaste zeekoe. Het is het enige nog levende lid uit de eens grote familie der doejongs (Dugongidae). Een ander lid van de familie, de Stellerzeekoe, stierf uit in de achttiende eeuw. De naam "doejong" komt van het Maleise "duyung", wat zeemeermin betekent. Waarschijnlijk zijn de legenden over zeemeerminnen ontstaan door ontmoetingen tussen zeelieden en doejongs. |
| lexicalization | nld: doejong |
| lexicalization | nld: Indische zeekoe |
| Norwegian Nynorsk | |
| has gloss | nno: Dugongen (Dugong dugon) er den minste arten av sjøkyrne. Eit fullvakse dyr er som regel under 3 meter. |
| lexicalization | nno: Dugong |
| Norwegian | |
| has gloss | nor: Dugongen er den minste arten av sjøkuene. Et fullvoksent dyr er som regel under 3 meter. En nær slektning av dugongen var den nå utdødde Stellers sjøku. |
| lexicalization | nor: Dugong |
| Polish | |
| has gloss | pol: Diugoń (Dugong dugon ) – morski ssak zaliczany do syren, jedyny współcześnie żyjący przedstawiciel rodziny diugoni. |
| lexicalization | pol: Diugoń |
| Portuguese | |
| has gloss | por: O dugongo (Dugong dugon) é o menor membro da ordem Sirenia, uma ordem de mamíferos marinhos que inclui igualmente o peixe-boi e a vaca marinha. O nome dugongo vem da palavra malaia duyung, que significa sereia. |
| lexicalization | por: dugongo |
| Moldavian | |
| lexicalization | ron: dugong |
| Russian | |
| has gloss | rus: Дюго́нь — водное млекопитающее; единственный современный представитель семейства дюгоней отряда сирен. Название «дюгонь» происходит от малайского duyung, означающего «русалка», «морская дева». |
| lexicalization | rus: дюгонь |
| Sicilian | |
| has gloss | scn: Lu dugongu (Dugong dugon) è nu mammìfiru di lòrdini sirenia; rapprisenta lùnica speci dû gèniri Dugong e dâ famigghia Dugongidi. |
| lexicalization | scn: Dugong |
| Slovak | |
| has gloss | slk: Dugong morský alebo dugong indický alebo staršie dugong obyčajný (Dugong dugon) je morský cicavec z čeľade dugongovité. |
| lexicalization | slk: Dugong morský |
| Castilian | |
| has gloss | spa: El dugongo (Dugong dugon) es el sirenio actual de tamaño más pequeño y el único representante de su género, y el único miembro sobreviviente de la familia Dugongidae, que incluía también a la vaca marina de Steller. |
| lexicalization | spa: Dugong dugon |
| lexicalization | spa: dugongo |
| Serbian | |
| has gloss | srp: __БЕЗКН__ Dugong dugon је сисар из реда -Sirenia}-. |
| lexicalization | srp: Дугонг |
| Swedish | |
| has gloss | swe: Dugong (Dugong dugon) är ett däggdjur som lever längs kusterna av Indiska oceanen, Madagaskar, östra Afrika och norra Australien. Dugongen är den enda nu levande arten i sitt släkte och även i familjen dugonger (Dugongidae). Tillsammans med manater bildar den ordningen sirendjur (Sirenia). |
| lexicalization | swe: Dugong |
| Torres Strait Creole | |
| lexicalization | tcs: dugong |
| Tagalog | |
| has gloss | tgl: Ang dugong o Dugong dugon [pangalang pang-agham] ay isang malaking mamalyang pantubig na, kasama ng mga manatee, ay isa sa apat na mga nabubuhay pang mga espesye ng orden ng mga Sirenia (mga duyong). |
| lexicalization | tgl: Dugong |
| Thai | |
| has gloss | tha: พะยูน (Dugong, Sea Cow) เป็นสัตว์ป่าสงวนชนิดหนึ่ง ตามพระราชบัญญัติสัตว์สงวน พุทธศักราช 2535 เป็นสัตว์ป่าสงวนชนิดเดียวที่เป็นสัตว์น้ำ เป็นสัตว์เลี้ยงลูกด้วยนมที่อาศัยอยู่ในทะเลเขตอบอุ่น มีชื่อวิทยาศาสตร์ว่า Dugong dugon อยู่ในอันดับพะยูน (Sirenia) พะยูนถูกศึกษาทางวิทยาศาสตร์ครั้งแรกในปี ค.ศ. 1776 โดยได้ตัวอย่างต้นแบบจากที่จับได้จากน่านน้ำแหลมกู้ดโฮบ ถึงฟิลิปปินส์ เนื่องจากมีรูปร่างคล้ายโลมาและปลาวาฬ เดิมพะยูนจึงถูกจัดรวมอยู่ในอันดับเดียวกันคือ Cetacea แต่จากการศึกษาลักษณะโครงสร้างโดยละเอียดพบว่า มีความแตกต่างกันมาก กล่าวคือ มีขนาดเล็กกว่า หัวกลม รู จมูกแยกจากกัน ปากเล็ก มีฟันหน้าและฟันกรามพัฒนาดี ไม่เป็นฟันยอดแหลมธรรมดาเหมือน ๆ กันอย่างวาฬ และมีเส้นขนที่ริมฝีปากตลอดชีวิต |
| lexicalization | tha: พะยูน |
| lexicalization | tha: หมูดุด |
| lexicalization | tha: ตัวพะยูน |
| lexicalization | tha: ปลาพะยูน |
| Turkish | |
| lexicalization | tur: Dugong |
| Ukrainian | |
| has gloss | ukr: Дюго́нь ( — морська корова) — рослиноїдний морський ссавець ряду сиреноподібних. Поширений переважно в Індійському океані. Зовнішній вигляд Найдрібніший представник загону сирен: довжина тіла 2,5-4 м, вага досягає 600 кг/ Максимальна зафіксована довжина тіла (самець, спійманий в Червоному морі) дорівнювала 5,8 м. Виражений статевий диморфізм: самці більші за самок. |
| lexicalization | ukr: дюгонь |
| Vietnamese | |
| has gloss | vie: Bò biển, hay đu-gông, cá nàng tiên, cá cúi, có tên khoa học là Dugong dugon. Tuy tiếng Việt gọi chúng là "cá" nhưng cá cúi thuộc loại động vật có vú. Tương truyền thì các thủy thủ phương Tây khi thấy loại cá cúi dưới nước tưởng chúng là người nên mới sinh ra truyền thuyết "người cá" hay "ngư nhân" thuở xưa. Bò biển là do dịch chữ Hán "海牛" (hải ngưu). |
| lexicalization | vie: Bò biển dugong |
| lexicalization | vie: Bò biển |
| lexicalization | vie: Cá cúi |
| Yue Chinese | |
| has gloss | yue: 儒艮(粵拼:jyu⁴ gan³;英文:Dugong)同海牛一樣,都係草食性動物,但棲息地就唔多相似,佢哋係海牛目中唯一重生存喺印度洋同太平洋地區嘅物種。同海牛唔同,儒艮嘅尾鰭好似海豚咁係「Y」字形尾,突出嘴外嘅長牙就近似佢嘅遠親大象。雖然佢哋分布範圍廣泛,一啲地區重有相當多嘅數量,但喺人類持續獵殺、棲息地減少加上困響漁網中浸死嘅意外等已嚴重威脅到佢哋嘅生存。一啲地區稱佢哋為「海牛」(sea cow)、「海豬」(sea pig)、或者「海駱駝」(sea camel)。 |
| lexicalization | yue: 儒艮 |
| Chinese | |
| has gloss | zho: 儒艮(Dugong)與海牛皆為草食性動物,但棲息地不盡相同,牠們是海牛目中唯一仍生存於印度洋與太平洋地區的物種。和海牛不同,儒艮的尾鰭近似於海豚的Y型尾,突出嘴外的長牙則近似其遠親大象。雖然牠們的分布範圍廣泛,某些地區仍有相當的數量,但在人類持續的獵殺、棲地減少以及困在漁網中溺斃的意外等已嚴重威脅到牠們的生存。某些地區稱牠們為“海牛”(sea cow)、“海豬”(sea pig)、或“海駱駝”(sea camel)。 |
| lexicalization | zho: 儒艮 |
| Links | |
|---|---|
| member of | (noun) type genus of the Dugongidae comprising only the dugongs genus Dugong |
| similar | e/Dugong dugon |
| similar | e/Dugong |
| similar | e/simple/Dugong dugon |
| Media | |
|---|---|
| media:img | Dugo3.jpg |
| media:img | Dugong - profile.jpg |
| media:img | Dugong - underside.jpg |
| media:img | Dugong Lamen Island Epi Vanuatu.jpeg |
| media:img | Dugong Marsa Alam.jpg |
| media:img | Dugong dugong 002.jpg |
| media:img | Dugong mother offspring.jpg |
| media:img | Dugong vs Plongeur.jpg |
| media:img | Dugong-range.png |
| media:img | Dugong.jpg |
| media:img | DugongAreaMoretonBay.jpg |
| media:img | DugongForelimbSkel.jpg |
| media:img | DugongSchaedel.jpg |
| media:img | DugongoDiffusione.png |
| media:img | Ipoh-tambuncave-dugong.jpg |
| media:img | Manati fg01.jpg |
| media:img | MoretonIslandSouthernTip.jpg |
| media:img | Vilhelm Pedersen-Little mermaid.jpg |
Lexvo © 2008-2026 Gerard de Melo. Contact Legal Information / Imprint