s/n2065263

New Query

Information
has gloss(noun) similar to but smaller than the finback whale
Balaenoptera borealis, sei whale
has glosseng: The Sei Whale ( or ), Balaenoptera borealis, is a baleen whale, the third-largest rorqual after the Blue Whale and the Fin Whale. It inhabits most oceans and adjoining seas, and prefers deep off-shore waters. It avoids polar and tropical waters and semi-enclosed bodies of water. The Sei Whale migrates annually from cool and subpolar waters in summer to winter in temperate and subtropical waters. the Sei Whale daily consumes an average of of food, primarily copepods, krill, and other zooplankton. It is among the fastest of all cetaceans, and can reach speeds of up to , 27 knots) over short distances.
has glosseng: The Sei whale (Balaenoptera borealis) is a dark-gray, stream-lined baleen whale that is found worldwide except in polar waters. It swims in small pods of 3-5 whales but larger groups may form at rich feeding grounds. It has very fine grey-black baleen that traps very small particles of food. It is a rorqual whale (a large baleen whale) that is similar to Bryde's whale.
lexicalizationeng: Balaenoptera borealis
lexicalizationeng: Sei Whale
subclass of(noun) any of several baleen whales of the family Balaenopteridae having longitudinal grooves on the throat and a small pointed dorsal fin
rorqual, razorback
Meaning
Afrikaans
has glossafr: Die seiwalvis (Balaenoptera borealis) is n baardwalvis; die derde grootste vinwalvis na die blouwalvis en die rorkwal. Seiwalvisse word in al die wêreld se oseane aangetref en verkies diep waters wat nie te ver van die kus is nie.. Hulle is geneigd om poolstreke, tropiese streke en gebiede wat semi-afgeslote is. Seiwalvisse migreer jaarliks van koel en subpoolstreke in die somer na matige en subtropiese waters in die winter. In meeste areas is die presiese migrasieroetes nie baie bekend nie. Een seiwalvis vreet n gemiddelde 900 kg kos per dag, hoofsaaklik eenoogkrefies, planktonkrefies en ander soöplankton. Seiwalvisse word onder die vinnigste van al die walvisagtiges gereken en kan 'n spoed van tot 50 km/h oor kort afstande bereik.
lexicalizationafr: seiwalvis
Breton
has glossbre: Balum an hanternoz (Balaenoptera borealis) zo ur morvil fanoliek.
lexicalizationbre: Balum an hanternoz
Bulgarian
has glossbul: Сейвалите (Balaenoptera borealis) са вид едри бозайници от семейство Ивичести китове (Balaenoptiidae). Разпространени са в океаните по целия свят, като предпочитат дълбоки води в открито море. Избягват полярните и тропически области и полузатворените водни басейни. Сейвалът достига дължина от 20 m и маса от 45 t. Той е сред най-бързите китоподобни, като на къси разстояния може да достига скорост от 50 km/h. Популацията на сейвала е силно засегната от интензивния улов и от края на 20 век той е международно защитен вид. Към 2006 година числеността му е около 54 хиляди екземпляра.
lexicalizationbul: Сейвал
Catalan
has glosscat: El rorqual boreal (Balaenoptera borealis) és un rorqual de silueta estilizada i grandària mitjana.
lexicalizationcat: rorqual boreal
Czech
has glossces: Plejtvák sejval (Balaenoptera borealis) je kytovec z podřádu kosticovci. Je to třetí největší plejtvák, hned po plejtváku obrovském a plejtváku myšoku.
lexicalizationces: Plejtvák sejval
Danish
has glossdan: Sejhvalen (Balaenoptera borealis) er en hvalart indenfor familien af finhvaler under bardehvalerne. En voksen sejhval bliver 12-16 m lang og vejer 20-30 t.
lexicalizationdan: Sejhval
lexicalizationdan: sejhval
German
has glossdeu: Der Seiwal (Balaenoptera borealis) ist eine Walart aus der Familie der Furchenwale (Balaenopteridae). Die Bezeichnung "Sei" kommt vom norwegischen Wort für Seelachs und stammt daher, dass sich die Tiere zum Teil von diesen Fischen ernähren und in der Nähe von Schwärmen anzutreffen sind.
lexicalizationdeu: Seiwal
lexicalizationdeu: Sei
Persian
has glossfas: نهنگ سئی ، گونه‌ای نهنگ است.
lexicalizationfas: نهنگ سئی
Finnish
has glossfin: Seitivalas (Balaenoptera borealis) on uurteisvalaiden alaheimoon kuuluva laji, jota tavataan kaikilla merialueilla. Toisin kuin sukulaisensa sillivalas, se välttelee lahtia ja pysyttelee avoimemmilla merialueilla. Seitivalas vaeltaa kesäksi viileille merialueille ja talveksi subtrooppisille merille. Se on saanut nimensä seitin mukaan, sillä sitä tavataan Norjan edustalla samaan aikaan kuin suuria seitiparviakin.
lexicalizationfin: Seitivalas
lexicalizationfin: seitivalas
French
has glossfra: Le Baleinoptère de Rudolphi, Rorqual boréal, Rorqual de Rudolphi, Rorqual sei (Balaenoptera borealis), est une baleine à fanons présente dans tous les océans du monde et dans toutes les mers attenantes, avec une prédilection pour la haute mer et les océans profonds . Il évite les eaux glaciales et tropicales ainsi que les mers semi-fermées. Le rorqual boréal effectue une migration annuelle des mers subpolaires froides en été, vers les mers subtropicales tempérées lhiver, sans quon connaisse précisément ses routes de migration dans la plupart des régions du globe . Ces baleines atteignent une longueur de vingt mètres et un poids de quarante-cinq tonnes . Elles ingèrent quotidiennement en moyenne de nourriture, consistant essentiellement de copépodes, de krill, et d'autres formes de zooplancton . Elles comptent parmi les cétacés les plus véloces, avec une vitesse pouvant dépasser sur de courtes distances .
lexicalizationfra: Rorqual boreal
lexicalizationfra: rorqual boréal
Hebrew
has glossheb: לווייתן צפוני (שם מדעי: Balaenoptera borealis; נקרא גם לווייתן סיי) הוא מין של לווייתן מזיפות המשתייך למשפחת לווייתני הענק. הלווייתן הצפוני הוא הלווייתן השלישי בגודלו לאחר הלווייתן הכחול והלווייתן המצוי .
lexicalizationheb: לווייתן צפוני
Hungarian
has glosshun: A tőkebálna (Balaenoptera borealis) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Ceatacea) rendjéhez, ezen belül a sziláscetek (Mysticeti) alrendjéhez és a barázdásbálna-félék (Balaenoptiidae) családjához tartozó faj.
lexicalizationhun: tőkebálna
Indonesian
has glossind: Paus Sei (dilafalkan: atau ), Balaenoptera borealis, adalah Paus Balin, rorqual terbesar ketiga setelah Paus Biru dan Paus Sirip. Binatang ini dapat ditemukan di belahan dunia di seluruh samudra dan tengah laut, dan menyukai perairan lepas pantai. Binatang ini cenderung menghindari kutub dan perairan tropis dan perairan yang setengah tertutup. Paus Sei bermigrasi setiap tahun dari perairan dingin dan subkutub di musim panas menuju perairan hangat dan subtropis di musim dingin, meskipun di kebanyakan wilayah rute migrasi yang tepat tidak diketahui. Binatang ini mengkonsumsi rata-rata 900 kilogram (2.000 pon) makanan setiap hari, terutama copepoda dan krill, dan zooplankton lainnya. Binatang ini tercepat dari seluruh cetacea, dan dapat menjangkau kecepatan lebih dari 50 kilometer per jam (31 mil per jam, lebih dari 27 knot) jarak pendek.
lexicalizationind: Paus Sei
Icelandic
has glossisl: Sandreyður (fræðiheiti: Balaenoptera borealis) er tegund skíðishvala. Hún tilheyrir reyðarhvelaætt (Balaenopteridae) ásamt fimm öðrum tegundum í Norður-Atlantshafi og eru það hnúfubakur, steypireyður, langreyður, sandreyður og hrefna.
lexicalizationisl: Sandreyður
lexicalizationisl: sandreyður
Italian
has glossita: La balenottera boreale, Balaenoptera borealis, è una balena con i fanoni; dopo la balenottera azzurra e quella comune è la terza specie più grande tra le balenottere . Può essere avvistata negli oceani di tutto il mondo e nei mari adiacenti, ma preferisce le profonde acque al largo dalla costa . Tende ad evitare le acque polari e tropicali e quelle dei mari troppo chiusi. Ogni anno trascorre lestate in acque fredde e subpolari, per poi migrare dinverno verso acque temperate e subtropicali; tuttavia, nella maggior parte delle aree in cui vive le rotte migratorie non sono ben conosciute . Ogni giorno consuma in media 900 chili di cibo, costituito soprattutto da copepodi, krill e da altro zooplancton . È una tra le specie più veloci di Cetacei e su brevi distanze può raggiungere velocità di 50 chilometri all'ora (27 nodi) .
lexicalizationita: Balaenoptera borealis
lexicalizationita: balenottera boreale
Japanese
has glossjpn: イワシクジラ(鰯鯨、Balaenoptera borealis)は、動物界脊索動物門哺乳綱クジラ目ナガスクジラ科に属するクジラ。
lexicalizationjpn: イワシクジラ
Korean
has glosskor: 보리고래(학명: balaenoptera borealis)는 수염고래의 한 종류이며 대왕고래와 큰고래에 이어 3번째로 큰 고래이다. 일어명을 직역해 멸치고래또는 정어리고래라고도 한다. 전 세계의 대양과 인접한 바다에 발견되지만 주로 수심이 깊은 곳을 선호한다. 극지방, 열대지방, 내해지방에서는 잘 발견되지 않는다. 보리고래는 해마다 차가운 지방에서 온대지방이나 아열대지방으로 이동하지만, 이동경로는 대부분이 알려진 바가 없다. 일일당 먹이 섭취량은 평균 900kg에 달하며 주식은 크릴새우, 동물성 플랑크톤 등이다. 고래 중에서 가장 빠른 편에 속하는데, 단거리에서는 최대 이동속도 50km/시까지 이를 수 있다.
lexicalizationkor: 보리고래
Latvian
has glosslav: Seivalis ir vaļveidīgais un trešais lielākais dzīvnieks joslvaļu dzimtā. Lielāki par viņu ir tikai zilais valis un finvalis.
lexicalizationlav: Seivalis
Lithuanian
has glosslit: Seivalas – trečias didžiausias gyvūnas po mėlynojo banginio ir finvalo. Aptinkamas visame pasaulyje, visuose vandenynuose ir gretimose jūrose. Labiau mėgsta gilius vandenis nuo kranto pusės, vengia poliarinių, atogrąžinių vandenų ir pusiau apsuptos vandens masės. Seivalas migruoja kasmet nuo vėsių ir subpoliarinių vandenų vasarą į saikingus ir subtropinius vandenis žiemą, nors daugumoje sričių tikslūs persikėlimo maršrutai nėra žinomi. Banginiai siekia iki 20 metrų (66 pėdų) ilgio ir sveria iki 50 tonų. Jis suvartoja ~900 kilogramų (2 000 svarų) maisto kiekvieną dieną. Jis yra tarp greičiausių visų banginių šeimos žinduolių, ir gali pasiekti iki 50 kilometrų per valandą (31 mi/hr, 27 mazgų) bet tik trumpuose nuotoliuose. Po stambaus komercinio medžiojimo tarp vėlyvojo 19 a. ir vėlyvojo 20 a., kai buvo sumedžiota daugiau kaip 238 000 individų , Seivalai dabar yra tarptautiniu mastu saugoma rūšis, nors ribotas medžiojimas vis dar vyksta prisidengiant ginčytinomis tyrinėjimo programomis, vestomis Islandijos ir Japonijos prieš banginių medžioklę.
lexicalizationlit: Seivalas
Malay (macrolanguage)
has glossmsa: Paus Sei (dilafazkan: atau ), Balaenoptera borealis, adalah paus balin, rorqual yang terbesar, ketiga setelah paus biru dan paus sirip. Binatang ini dapat ditemukan di di kesemua belah lautan dan di kawasan tengah laut dunia, ia mengemari perairan lepas pantai atau perairan laut dalam. Binatang ini cenderung menghindari kutub dan perairan tropika dan perairan yang setengah tertutup. Paus Sei bermigrasi setiap tahun dari perairan dingin dan subkutub di musim panas menuju ke kawasan lautan berperairan panastropika khatulistiwa} dan subtropik di pada musim sejuk, meskipun di kebanyakan laluan migrasinya tidak diketahui secara tepat. Binatang ini mengkonsumsi rata-rata 900 kilogram (2.000 pon) makanan setiap hari, terutama copepoda dan krill, dan zooplankton lainnya. Binatang ini terpantas dari seluruh cetacea, dan dapat menjangkau kecepatan lebih dari 50 kilometer per jam (31 mil per jam, lebih dari 27 knot) jarak pendek.
lexicalizationmsa: paus Sei
Min Nan Chinese
has glossnan: Sei Hái-ang sī 1 chióng toā-hêng ê chhiu-keng. Sin-khu it-poaⁿ tn̂g 12-16 kong-chhioh (siōng tn̂g kiông beh 20 kong-chhioh), tāng 20-30 kong-tùn (45 kong-tùn--ê oân-ná ū). Goā-hêng chhin-chhiūⁿ Bryde ê Hái-ang. Chhàng-chúi ê pō͘-sò͘ sī siōng khó-khò ê khu-pia̍t pān-hoat.
lexicalizationnan: Sei Hái-ang
Dutch
has glossnld: De Noordse vinvis (Balaenoptera borealis), soms Noorse vinvis genoemd, is een baleinwalvis uit de familie der vinvissen (Balaenopteridae).
lexicalizationnld: Noordse vinvis
Norwegian Bokmål
lexicalizationnob: seihval
Norwegian
has glossnor: * nordlig seihval * sørlig seihval Seihval (Balaenoptera borealis) er en bardehval som hører til finnhvalfamilien, der den klassifiseres blant de ekte finnhvalene. Den finnes i alle verdenshavene og ferdes stort sett på åpent hav.
lexicalizationnor: seihval
Polish
has glosspol: Sejwal (Balaenoptera borealis) – gatunek walenia z podrzędu fiszbinowców, trzeci największy fałdowiec, po płetwalu błękitnym i finwalu . Zwierzęta te są rzadko obserwowane, gdyż zwykle trzymają się otwartego oceanu. Wędrują zazwyczaj w małych grupach od dwóch do sześciu osobników, choć na żerowiskach znajduje się często większe stada. Sejwale wzbudziły zainteresowanie wielorybników w latach 60. i 70. XX w, w wyniku czego ich populacja została znacznie ograniczona. W oceanach żyje około 55 tys. osobników.
lexicalizationpol: Sejwal
Portuguese
has glosspor: A baleia-sei (Balaenoptera borealis), também chamada de baleia-boreal, baleia-glacial ou baleia-sardinheira é uma baleia, considerada o terceiro maior balenopterídeo, a seguir à baleia-azul e à baleia-comum. Pode ser encontrada em todo o mundo, em todos os oceanos e mares adjacentes, e prefere águas profundas mais afastadas da costa. Tende a evitar as águas polares e tropicais e corpos de água semi-fechados. A baleia-sei migra anualmente de águas frias e subpolares no Verão até águas temperadas e subtropicais no Inverno, apesar de na maioria das áreas as rotas exactas de migração não serem bem conhecidas. a baleia-sei consome uma média de 900 quilogramas de comida todos os dias, principalmente copépodes e krill e outros elementos do zooplâncton. Está entre os mais rápidos dos cetáceos, podendo alcançar velocidades de até 50 quilómetros por hora em distâncias pequenas.
lexicalizationpor: baleia-sei
Russian
has glossrus: Сейвал, сайяной или ивасёвый кит — крупный полосатик (семейство полосатиков подотряда усатых китов), достигающий длины 20 м (самки) и 17 м (самцы). Масса взрослой особи 30 т.
lexicalizationrus: Сейвал
Northern Sami
lexicalizationsme: sáidefális
Castilian
has glossspa: El rorcual Sei (Balaenoptera borealis), también conocido como rorcual boreal, rorcual de Rudolphi o ballena bacalao es una especie de cetáceo misticeto de la familia Balaenopteridae. Luego de ser cazado a gran escala en los mares del sur durante la mitad del siglo XX, época en que se mataron cerca de 200.000 ejemplares, el rorcual boreal es ahora una especie protegida internacionalmente.
lexicalizationspa: Balaenoptera borealis
Serbian
has glosssrp: __БЕЗКН__ Balaenoptera borealis је сисар из реда -Cetartiodactyla}-.
lexicalizationsrp: Balaenoptera borealis
Swedish
has glossswe: Sejvalen (Balaenoptera borealis) är en art i familjen fenvalar. Djuret har fått sitt namn på grund av att det delvis livnär sig av sej och att det ofta påträffas nära stim av sej.
lexicalizationswe: sejval
Chinese
has glosszho: 塞鯨(學名:Balaenoptera borealis,英文:Sei Whale、發音:/ˈseɪ/ or /ˈsaɪ/)為鬚鯨的一種,又名北须鲸 。牠們分布在世界各地的海域,尤其是在遠離海岸的海洋深層 。塞鯨傾向避開陽光與熱帶海域,每年夏季時從寒冷或兩極的海域遷移到溫帶海域,冬季則遷移到亞熱帶海域,雖然大部分區域的遷移路線尚未完全明朗 。估計每天需要900公斤的食物,主要是橈腳類動物與磷蝦,有時還包括其他的軟體動物 。塞鯨的速度也是鯨魚中最快的,在短距離上可以達到每小時50公里(31英里或27節)的速度。 。
lexicalizationzho: 塞鯨
Links
member of(noun) type genus of the Balaenopteridae
Balaenoptera, genus Balaenoptera
similare/Balaenoptera borealis
similare/Sei whale
Media
media:imgBalaenoptera borealis 2.jpg
media:imgBalaenoptera borealis 3.jpg
media:imgBaleen.jpg
media:imgCetacea range map Fin Whale.PNG
media:imgCetacea range map Sei Whale.PNG
media:imgFaroe stamp 403 sei whale %28Balaenoptera borealis%29.jpg
media:imgFaroe stamp 403 sei whale (Balaenoptera borealis).jpg
media:imgFin whale size.svg
media:imgInternational Whaling Commission members.svg
media:imgKrill swarm.jpg
media:imgMembers of the International Whaling Commission.PNG
media:imgRorqual phylogenetic tree.svg
media:imgSei Whale Cladogram.PNG
media:imgSei Whale Cladogram.png
media:imgSei whale size.svg
media:imgWhaling harpoon.jpg

Query

Word: (case sensitive)
Language: (ISO 639-3 code, e.g. "eng" for English)


Lexvo © 2008-2026 Gerard de Melo.   Contact   Legal Information / Imprint